Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zimny

Sos musztardowy z estragonem

Składniki: 3 łyżki musztardy 1 szklanka śmietany ½ szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanych listków estragonu 3 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sok z cytryny ocet, sól, cukier, pieprz do smaku 1 kieliszek wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Musztardę wymieszać ze śmietaną, miksować, dodawać po trochę oliwę. Zmiksowany sos wymieszać z…

Sos warzywny Marzeny

Składniki: 2 marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1 cebula 1 ziemniak ½ szklanki śmietany 1 szklanka bulionu warzywnego ½ szklanki posiekanego zielonego koperku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, osolić i dodać masło. Chwilę poddusić i zalać gorącym rosołem. Ugotować do miękkości, lekko przestudzić i zmiksować. Przygotowany…

Truskawki w kokosowej galaretce

Składniki 10 dkg pokrojonych truskawek 1 szklanka mleczka kokosowego 10 dkg wiórek kokosowych ½ szklanki śmietany kremówki 7 łyżki cukru żelatyna w ilości wg przepisu producenta Sposób przyrządzenia: posób Żelatynę w ilości potrzebnej do zestalenia 1 szklanki mleka kokosowego zalać odrobiną wody  w małym rondlu, wstawić do większego z wrzątkiem i gdy napęczniała żelatyna się…

Gruszki z bitą śmietaną

Składniki: 5 niezbyt twardych, obranych przekrojonych na połówki gruszek 2 szklanki cukru 2 łyżki żulienek ze skórki pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 szklanka wody 4 łyżki syropu wiśniowego bita śmietana Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, sok pomarańczowy, syrop wiśniowy i skórkę pomarańczową. Gdy cukier się rozpuści dodać gruszki,…