Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zimne

Panga lub tilapia w sosie orzechowym

Składniki: 50 dkg filetów z ryby ½ szklanki tartej bułki 1 jajko 3 ząbki czosnku 15 dkg obranych orzechów włoskich 3 łyżki soku cytrynowego 3 łyżki nasion granatu sól, pieprz, papryka do smaku garść posiekanej naci pietruszki Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. W miseczce zmiksować jajko. Porcje ryby moczyć w jajku,…

Chłodnik Iwony

Składniki: 4 średnie ugotowane buraki 1 ogórek zielony duży 6 łyżek posiekanego szczypiorku 6 łyżek posiekanego koperku 4 ugotowane jajka na twardo 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru 1 jogurt sok z połowy cytryny sól ,pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, ogórek pokroić w kosteczkę. Do wazy wlać jogurt,…

Kanapki z gotowanym mięsem

Składniki: 4 kromki razowego chleba 20 dkg gotowanego mięsa 4 łyżki majonezu masło sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Częstokroć mamy problemy z wykorzystaniem mięsa pozostałego z gotowania chociażby tradycyjnego rosołu. Oto moja propozycja. Około 20 dk pozbawionego błon i tłuszczu mięsa pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Pieczywo posmarować masłem i obłożyć…

Znakomity pasztet domowy

Oto wypróbowany przepis na pasztet. Ostateczna receptura ustaliła się w czasie kilku lat prób i błędów. Tak więc jest wypróbowany na własnym żołądku. Ostateczny przepis jest prosty, łatwy, tani, a efekt znakomity. W zależności od dodatków może to być pasztet codzienny albo bardzo wykwintny.

Składniki na wersję podstawową:

  • 1 kg wołowiny bez kości(wyłącznie szponder albo pręga)
  • 1 kg chudego podgardla wieprzowego
  • 0,5 kg wątroby wieprzowej (wyłącznie wieprzowej)
  • 2 bułki kajzerki
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 1 gałka muszkatołowa średniej wielkości
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz


 

Białe gazpacho

Składniki 4 kromki chleba tostowego bez skórki 2 łyżki obranych ze skórki migdałów 1 mała zielona papryka 1 ogórek, obrany ze skóry, pokrojony w pół plastry 2 cebule dymki wraz z piórami, drobno pokrojone 2 łyżki octu 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki wody z lodem 1 łyżeczka sosu tabasco sól,…