Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki mąki 2 cebule 2 jaja świeżo zmielony pieprz sól olej Sposób wykonania: Obrane ziemianki zetrzeć na tarce. Następnie posiekać cebule i dodać ją razem z mąką do ziemniaków. Wbić jeszcze jajka i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z powstałego ciasta smażyć placki na rozgrzanym oleju.
Tag: ziemniaki
Listy
Placki ziemniaczane z migdałami i rodzynkami
by Tadeusz Kuczkowski • • 0 Comments
Składniki: 50 dag ziemniaków jajo 2 łyżki płatków migdałowych łyżka zmielonych migdałów 2 łyżki rodzynek łyżka mąki szczypta soli tłuszcz o smażenia Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Wówczas wbić do nich jajko. Dodać płatki migdałowe oraz zmielone całe migdały i rodzynki. Dodać jeszcze łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić ciasto odrobiną soli. Z…
Listy
Kotlety ziemniaczane z jajkiem
by Weronika Brożyna • • 0 Comments
Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo surowe jajo 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich i koperku łyżka posiekanego zielonego estragonu 3 łyżki gęstej śmietany 2-3 łyżki tartej bułki 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Ugotowane ziemianki przepuścić przez maszynkę. Następnie dodać do nich posiekany koperek, orzechy, estragon oraz śmietanę.…
Listy
Sałatka śledziowa z ziemniakami i fasolką
by Jola Olejarz • • 0 Comments
Składniki: 4 filety śledziowe 5 ziemniaków 250 g fasolki szparagowej 1 jabłko 1 cebula 4 łyżki oleju sok z 1 cytryny ½ łyżeczki cukru sól pieprz Sposób wykonania: Śledzie pokroić w paseczki. Ugotowane ziemianki i fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę posieka a obrane jabłko zetrzeć na tarce. Następnie olej wymieszać z sokiem z cytryny,…
Listy
Pieczarkowy farsz do ziemniaków
by Karolina Mielniczuk • • 0 Comments
Składniki: 45 dag pieczarek łyżka masła sól pieprz 2 łyżki śmietany kremówki łyżka posiekanej szałwii ½ ulubionych suszonych ziół Sposób wykonania: Obrane pieczarki pokroić na plasterki po czym poddusić na rozgrzanym maśle. Następnie dodać do nich ubitą śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze około 3 minut.…