Składniki:
- 30 dkg mrożonego szpinaku
- 10 dkg makaronu
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- pieprz, sól do smaku
- zielenina do dekoracji
Składniki: ½ kg szpinaku/ może być mrożony / 4 jajka 1 duża czerstwa bułka ½ szklanki mleka 5 dkg masła 3-4 ząbki czosnku tłuszcz sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Szpinak rozmrozić, gotować w niewielkiej ilości osolonej wody około 3-4 minuty, osączyć na sicie, wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć…
Składniki: 50 dkg kapeluszy pieczarek 1 cebula 1 szklanka bulionu mięsnego 3 łyżki kwaśnej śmietany kremowej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki tartego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę, dusić kilka minut mieszając, dodać pieczarki, dusić aż cały sos odparuje. Do duszących…
Składniki: ½ główki kapusty pekińskiej 1 ugotowany ziemniak 1 pomidor 15 dag wędzonego łososia 6 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka oliwy 2 łyżki koperku ostra papryka w proszku sól pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka obrać i przekroić na połówki, ziemniaki w kostkę, kapustę i łososia w paski a pomidory…
Składniki 1 l bulionu 1 por 20 dkg szpinaku 15 dkg tofu 1 łyżeczka mielonego imbiru przyprawa 5 smaków olej sól pieprz Sposób przyrządzenia: Por pokroić w krążki, tofu w kostkę a szpinak posiekać po czym wszystko wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem. Trzymać na ogniu kilka minut po czym zalać bulionem, Doprawić do smaku…