Składniki:
- ½ kg szpinaku/ może być mrożony /
- 4 jajka
- 1 duża czerstwa bułka
- ½ szklanki mleka
- 5 dkg masła
- 3-4 ząbki czosnku
- tłuszcz
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Szpinak rozmrozić, gotować w niewielkiej ilości osolonej wody około 3-4 minuty, osączyć na sicie, wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z żółtkami i obranym, posiekanym czosnkiem, dodać bułkę, ubitą z białek pianę i szpinak. Doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do foremki, przykryć folią spożywczą i wstawić do kąpieli wodnej na 50 minut. Podawać polane stopionym masłem.