Składniki:
- 1 główka białej kapusty /około 1 kg /
- 1 duża cebula
- 4 jajka
- 5 dkg suszonych grzybów
- 5 łyżek masła
- 1 duża czerstwa bułka
- 7 łyżek tartej bułki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Główkę kapusty ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Grzyby opłukać ugotować i odcedzić. Cebulę obrać i posiekać zrumienić na tłuszczu. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z masłem, połączyć z masą, ubitą na sztywno pianą, tartą bułką i natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie i lekko wymieszać. Wyłożyć do foremki, przykryć folią spożywczą i wstawić do kąpieli wodnej i gotować około 45-50 minut pod przykryciem. Podawać ze stopionym masłem i bułką tartą.