Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka z kapusty i grzybów

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty /około 1 kg /
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • 5 dkg suszonych grzybów
  • 5 łyżek masła
  • 1 duża czerstwa bułka
  • 7 łyżek tartej bułki
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Główkę kapusty ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Grzyby opłukać ugotować i odcedzić. Cebulę obrać i posiekać zrumienić na tłuszczu. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z masłem, połączyć z masą, ubitą na sztywno pianą, tartą bułką i natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie i lekko wymieszać. Wyłożyć do foremki, przykryć folią spożywczą i wstawić do kąpieli wodnej i gotować około 45-50 minut pod przykryciem. Podawać ze stopionym masłem i bułką tartą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *