Składniki:
- ½ kg pieczarek
- 4 łyżki masła
- 5 jajek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka margaryny
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki śmietany
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Na margarynie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i umyte, pokrojone pieczarki, smażyć chwilę, osolić do smaku, dodać 3 łyżki wody i dusić. Żółtka utrzeć z masłem, dodać tartą bułkę i śmietanę, przestudzone pieczarki, natkę pietruszki i ubitą z białek pianę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki, przykryć szczelnie folią spożywczą, wstawić do kąpieli wodnej i gotować pod przykryciem około 50 minut. Podawać polane masłem i natką pietruszki.