Składniki:
- 1 kg filetów z pangi
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por / biała część/
- kawałek selera
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 1 duża czerstwa bułka
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
- ½ szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
W litrze wody ugotować włoszczyznę. Filety umyć, włożyć do wywaru na około 15 minut. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Filety, bułkę, i połowę włoszczyzny zemleć w maszynce. Żółtka utrzeć z masłem i dodać masę rybną, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i ubitą z białek pianę. Przełożyć do foremki, szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do kąpieli wodnej. Gotować około 45-50 minut pod przykryciem . Gotową potrawę wyjąć z formy i podawać z ziemniakami lub sosem chrzanowym i ulubionymi surówkami.