Składniki: 1/2 kg filetów matjasów 5 ząbków czosnku 1 garść majeranku 3/4 szklanki oliwy Sposób przyrządzenia:Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć nim pokrojone śledzie.Posypać majerankiem układać w szklanym naczyniu,zalewając oliwą.Wstawić do lodówki na dobę.Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Ila
Tag: ze śledzi
Sałatki
Sałatka śledziowa z rodzynkami
by ila • • 1 Comment
Składniki: 6 filetów śledziowych w oleju 2 cebule 10 dag rodzynek mała puszka koncentratu pomidorowego łyżka oliwy pomarańcza Sposób przyrządzenia: Z pomarańczy wycisnąć sok i przez 30 min moczyć w nim rodzynki.Cebulę obrać i pokroić w plastry.Na patelni rozgrzać oliwę i podsmarzyć na niej cebulę,uważając aby się nie zrumieniła.Następnie dodać rodzynki wraz z sokiem pomarańczowym…
Zakąski
Koreczki śledziowe ze śliwką
by Krystyna • • 0 Comments
Zakąski
Śledzie w zalewie śliwkowej
by marek • • 0 Comments
Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Śliwki – 0,80 kg Cukier – 0,18 kg Śliwowica – 0,07 l Pieprz czerwony – 0,03 kg Filety śledziowe – 0,60 kg Cebulki cocktailowe – 0,15 kg Sposób przyrządzenia: Śliwki wydrylować, włożyć na patelnię. Dusić z cukrem i śliwowicą ok. 6min. Ostudzić. Wylać sos do małej rawierki, dodać filety śledziowe…
Śledzie
Śledzie smażone nadziewane
by marek • • 0 Comments
Wymoczyć śledzie, oczyścić, wyjąć środkową ość, osuszyć i nałożyć w środku następującym farszem: Usiekać mlecz, utrzeć trochę cebuli, dodać masła, tartej przesianej bułki, jedno jajko, wymieszać dobrze masę, nałożyć nią śledzie i piec je na klarowanym maśle. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r