Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ze śledzi

Śledzie smażone

Moczyć śledzie przez 24 godziny, oczyścić, osuszyć z wody bibułą, posypać mąką, włożyć na patelnię w zasmażone masło i obrumienić po obydwu stronach, następnie ubrać ćwiartkami cytryny i podać do nich kartofle.
Na podstawie książki Marii Śleżańskiej „Co dziś na obiad” 1935 r

Śledzie po kresowiecku w winnej zalewie

Składniki: 30 dag filetów w oleju 2 cebule 2 goździki liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu szklanka białego wytrawnego wina po 2 łyżki rodzynek sułtanek i koryntek Sposób przyrządzenia: Cebule pokroić w plastry, sparzyć, osączyć, porozdzielać krążki. W 2/3 szklanki wody zagotować przyprawy, odcedzić i wystudzić. Wywar wymieszać z winem, sparzonymi rodzynkami…

Świeży śledź po bosmańsku

Składniki: 5 świeżych śledzi, łyżeczka soli czosnkowej, sok z 1,5 cytryny, 5 koreczków anchois, 40 g mąki, 4 łyżki startego twardego żółtego sera, jajko, 3 łyżki oleju, 70 g cebuli, 100 g pomidorów, jedna słodka papryka, łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sposób przyrządzenia: Śledzie myjemy patroszymy, filetujemy, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą…

Śledzie w cytrynie

Składniki: 8 filetów z matiasów, 25 ml oleju słonecznikowego, 2 cytryny. Sposób przyrządzenia: Matiasy umyć, osączyć. Pokroić na 2 cm kawałki. Cytrynę sparzyć, możliwie najcieniej obrać. Skórkę pokroić w paseczki. Śledzie włożyć do słoika, przekładając każdą warstwę wiórkami ze skórki z cytryny i skrapiając obficie cytrynowym sokiem. Zalać olejem. Wstawić do lodówki na 2-3 dni.…

Śledzie z porem w marynacie

Składniki: 500 g dużych ugotowanych ziemniaków, 4-5 cienkich młodych porów, 4 marynowane filety ze śledzia, 250 ml octu z białego wina, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, pieprz, 1 pęczek koperku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki przekroić na pól. Pory oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić ukośnie na kawałki dł.2 cm, Śledzie pokroić w paski szer…