Składniki:
- 5 świeżych śledzi,
- łyżeczka soli czosnkowej,
- sok z 1,5 cytryny,
- 5 koreczków anchois,
- 40 g mąki,
- 4 łyżki startego twardego żółtego sera,
- jajko,
- 3 łyżki oleju,
- 70 g cebuli,
- 100 g pomidorów,
- jedna słodka papryka,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Sposób przyrządzenia:
Śledzie myjemy patroszymy, filetujemy, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą czosnkową. Potem je panierujemy masą (z mąki, roztrzepanego jajka, sera i papryki w proszku). Po czym smażymy je na mocno rozgrzanym oleju. Na każdym usmażonym filecie kładziemy pasek anchois i wstawiamy całość do rozgrzanego piekarnika. Na patelni smażymy cienko pokrojoną cebulę, pomidory obrane ze skórki i pokrojoną w paski paprykę. Wykładamy warzywa na talerz i umieszczamy na nich śledzie.