Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z porem w marynacie

Składniki:

  • 500 g dużych ugotowanych ziemniaków,
  • 4-5 cienkich młodych porów,
  • 4 marynowane filety ze śledzia,
  • 250 ml octu z białego wina,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • pieprz,
  • 1 pęczek koperku

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki przekroić na pól. Pory oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić ukośnie na kawałki dł.2 cm, Śledzie pokroić w paski szer 3 cm. Ocet, sok z cytryny i 125 ml wody wlać do garnka, dodać gorczycę, zagotować. Do marynaty dodać por Po 5 minutach naczynie zdjąć z ognia, wywar wystudzić. Ziemniaki oraz kawałki śledzia ułożyć warstwami w misce, doprawić pieprzem, następnie zalać marynatą z porami. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać i posypać potrawę. Miskę przykryć folią spożywczą, śledzie z ziemniakami macerować co najmniej dwa dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *