Składniki:
- 500 g dużych ugotowanych ziemniaków,
- 4-5 cienkich młodych porów,
- 4 marynowane filety ze śledzia,
- 250 ml octu z białego wina,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
- pieprz,
- 1 pęczek koperku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki przekroić na pól. Pory oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić ukośnie na kawałki dł.2 cm, Śledzie pokroić w paski szer 3 cm. Ocet, sok z cytryny i 125 ml wody wlać do garnka, dodać gorczycę, zagotować. Do marynaty dodać por Po 5 minutach naczynie zdjąć z ognia, wywar wystudzić. Ziemniaki oraz kawałki śledzia ułożyć warstwami w misce, doprawić pieprzem, następnie zalać marynatą z porami. Koperek opłukać, osuszyć, posiekać i posypać potrawę. Miskę przykryć folią spożywczą, śledzie z ziemniakami macerować co najmniej dwa dni.