Składniki: 4 średnie cykorie 4 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki musztardy 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz cukier 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Cykorię oczyścić i pokroić w plasterki. Musztardę wymieszać ze śmietaną, łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cykorię wyłożyć do szklanej miseczki i polać przygotowanym sosem.
Tag: zdrowe
Surówki
Studencka surówka
by Sonia Stasiuk • • 0 Comments
Składniki: 2 duże pory/ biała część/ 3 kwaśne jabłka pęczek posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku cukier Sposób przyrządzenia: Pory oczyścić, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić plasterki. Jabłka umyć poobierać zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Oliwę wymieszać z musztardą…
Warzywa
Racuchy z dyni
by Donta Wałach • • 0 Comments
Składniki: ½ kg dyni 30 dkg parówki 5 łyżek mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka masła olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Dynię obrać, zetrzeć na tarce. Kiełbasę przepuścić przez maszynkę. Utrzeć żółtka z masłem, dodać masę kiełbasianą i ubitą na sztywno z białek pianę, osolić do smaku i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na patelni na…
Ziemniaki
Ziemniaczane gwiazdki
by Maja Drabek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków sól 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 18% gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej odzie po czym je odcedzić i zemleć w maszynce, wówczas dodać śmietanę oraz masło. Doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Powstała masę przełożyć do…
Warzywa
Bigos bez mięsa
by Marlena Brodzik • • 0 Comments
Składniki: ½ główki kapusty 2 cebule łyżka masła szczypta cukru kostka rosołowa 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki 2 łyżeczki przyprawy do mięs koperek Sposób wykonania: Kapustę poszatkować a cebulę posiekać po czym zalać je 1 szkl. wody. Dodać masło ora kostkę rosołową i całość trzymać pod przykryciem na małym ogniu…