Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekany

Zapiekanka z kiszoną kapustą

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty ½ kg grubych parówek drobiowych 1 szklanka ryżu 3 szklanki śmietany 3 cebule 2 łyżki oliwy sól, pieprz, mielona papryka, kminek Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne nasmarować grubo tłuszczem. Kapustę podgotować w niewielkiej ilości wody przez 20 minut. Ryż ugotować na sypko, odcedzić na sicie. Cebulę obrać, pokroić w krążki ,…

Zapiekanka z dyni i sera

Składniki: 1 kg dyni 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka masła 3 kromki pszennego chleba 2 łyżki sera parmezanu 30 dkg sera Gouda szczypta utartej gałki muszkatołowej szczypta świeżo zmielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Dynię obrać, usunąć miąższ i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć dynię. Śmietanę wymieszać z parmezanem, szczyptą…

Zapiekanka z cukinii z ziołami

Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 cebule 3-4 ząbki czosnku kilka listków rozmarynu ½ pęczka bazylii sok z ½ cytryny 6 łyzek śmietany 20 dkg startego żółtego sera Gouda sól, pieprz kajeński do smaku masło do wysmarowania foremki Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, rozciąć i wydrążyć miąższ. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim cukinię.…

Ziołowa zapiekanka

Składniki: 2 kg ugotowanych ziemniaków 25 dkg żółtego sera Gouda 35 dkg gotowanej szynki drobiowej 4 duże pomidory 2 szklanki mleka 15 dkg masła 4 łyżki bułki tartej 1 pęczek tymianku 1 pęczek bazylii ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki przecisnąć przez praskę, wlać mleko, dodać posiekane drobniutko zioła, sól,…