Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekany

Zapiekanka ze świeżej kapusty

Składniki: 25 dkg boczku wędzonego ½ kg świeżej kapusty 30 dkg mielonego mięsa 4 jajka 2 cebule szczyptę majeranku szczypta kminku sól, pieprz do smaku masło i bułka tarta do foremki Sposób przyrządzenia: Kapustę drobno poszatkować, dwukrotnie przelać wrzątkiem i osolić. Boczek pokroić w paseczki i podzielić na dwie części. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i…

Zapiekanka z makaronem, sera i boczku

Składniki: opakowanie makaronu kolanka 30 dkg pomidorów 20 dkg wędzonego boczku 30 dkg startego żółtego sera Gouda 3 łyżki tartej bułki sproszkowana papryka, sól, pieprz do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować, przelać zimną wodą, odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, wyjąć skwarki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Makaron…

Zapiekanka z dorsza

Składniki: 1 kg dorsza 2 kg ziemniaków 6 ząbków czosnku 1 ½ szklanki soku pomidorowego 1 ½ oliwy z oliwek szczypta rozmarynu pęczek zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Dorsza podzielić na kawałki, posolić i odstawić na 20 minut. Usunąć skórę i ości. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić plastry. Połowę ziemniaków wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać…

Ryż zapiekany z jabłkami i rodzynkami

Składniki: 10 jabłek 1/3 szklanki ryżu 2 łyżeczki rodzynek 1 pierś kurczaka kilka suszonych śliwek szklanka łuskanych orzechów włoskich sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, odciąć wierzchy od strony ogonków i usunąć gniazda nasienne. Rodzynki namoczyć, ryż ugotować na sypko, pierś kurczaka ugotować, drobno pokroić. Śliwki i orzechy posiekać. Wszystkie składniki wymieszać doprawić…

Zapiekane pomidory

Składniki: 6 dużych pomidorów 2 cebule 4 łyżki oliwy pęczek posiekanej natki pietruszki 3 łyżki tartej bułki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory umyć, zalać wrzątkiem na 30 sekund , przelać zimną wodą i zdjąć skórkę. Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na oliwie. W naczyniu…