Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekanki

Kanapki z jabłkiem i żółtym serem

Składniki: 4 kromki chleba razowego 4 plastry sera gołda 1 kwaśne jabłko masło Sposób przyrządzenia: Kromki chleba razowego posmarować masłem, ułożyć na nich cienkie plastry obranego jabłka, całość przykryć plastrem sera. Podawać na zimno lub zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Oczywiście skład kanapek można urozmaicić np dokładając dodatkową warstwę jabłek, plaster pomidora czy też wędliny.

Zapiekanka z dorsza Uli

Składniki: 500 g dorsza 1 ½ szkl. twarogu 3 łyżki masła 3 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka tartej bułki sól Sposób wykonania: Oczyszczonego dorsza oprószyć solą po czym ugotować w niewielkiej ilości wody. W między czasie posiekać cebule zeszklić ją na rozgrzanym maśle. Następnie twaróg rozetrzeć z łyżką masła oraz solą. Ziemniaki obrać i pokroić…

Zapiekanka rodzinna

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • puszka zielonego groszku
  • 20 dag żółtego sera
  • 2 parówki
  • cebula
  • kwaszony ogórek
  • 2 strąki papryki
  • jajo
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, papryka


Sposób przyrządzenia:

Ryż ugotować na sypko. Pokrojone w kostkę parówki podsmażyć na oleju, przed końcem smażenia dodać obraną, pokrojoną cebulę. Paprykę i ogórki pokroić. Wszystko wymieszać z ryżem, dodać trochę startego sera, groszek i przyprawy. Potrawę włożyć do żaroodpornego naczynia, polać rozkłóconym jajem i posypać resztą startego sera. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 40 minut.
Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Agatę Bublewicz


Ryżowa zapiekanka z mięsem

Składniki: • 4 garście ryżu • 4 pomidory • 1 kg mięsa mielonego • 2 cebule • 1 ząbek czosnku • 3 jajka • sok z połowy cytryny • gałka muszkatołowa • ser żółty • pieprz • sól Sposób wykonania: Cebulę posiekać i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem, wówczas dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek oraz…

Zapiekanka serowo marchewkowa

Składniki: 15 dkg tłustego twarogu 40 dkg marchewki ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru 3 jajka 3 łyżki masła syrop owocowy Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać marchewkę i odrobinę wody., dusić aż marchewka będzie miękka. Z sera, cukru, mleka i jaj przygotować masę serową miksując lub ucierając…