Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekane

Ziemniaczana zapiekanka Ilony

Składniki: ziemniaki 10 sztuk boczek 20 dag cebula 2 sztuki ser żółty 15 dag wegeta sól pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki należy umyć, obrać ze skórki, a następnie ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu należy pokroić je w plasterki. Boczek należy pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Cebulę należy pokroić w półplasterki i zeszklić na…

Zapiekanka z ziemniaków i rzepy

Składniki: 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1200 g ziemniaków 1 kg. rzepy 4 szkl. gęstej śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i pokroić w 1 cm kostkę, rzepy również obrać i pokroić w kostkę po czym przełożyć je razem z ziemniakami do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem oraz czosnkiem. Następnie śmietanę podgrzać, doprawić ją…

Zapiekanka z dorsza Uli

Składniki: 500 g dorsza 1 ½ szkl. twarogu 3 łyżki masła 3 ziemniaki 1 cebula 1 łyżka tartej bułki sól Sposób wykonania: Oczyszczonego dorsza oprószyć solą po czym ugotować w niewielkiej ilości wody. W między czasie posiekać cebule zeszklić ją na rozgrzanym maśle. Następnie twaróg rozetrzeć z łyżką masła oraz solą. Ziemniaki obrać i pokroić…

Zapiekanka z ryby Ewy

Składniki: 600 g ryby 8 jajek 2 szkl. mleka 2 łyżki maki 3 łyżki oleju sól 2 łyżki masła szczypiorek Sposób wykonania: Oczyszczoną rybę oprószyć sola i obtoczyć w mace po czym usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie jajka roztrzepać z dodatkiem soli i zalać nim rybę. Wstawić do piekarnika i zapiec. Przed podaniem polać roztopionym…