Składniki: 2 dynie 2 łyżki oliwy ½ pęczka kolendry zmielona kolendra sól pieprz Sposób wykonania: Dynie pokroić na ćwiartki po czym usunąć z niej pestki. Skropić dynię oliwą i oprószyć sola, pieprzem oraz kolendrą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. Po upieczeniu posypać ją posiekaną kolendrą.
Tag: zapiekane
Zapiekanki
Zapiekanka z ryżu i pieczarek
by Ewelina Korzec • • 0 Comments
Składniki: ½ kg pieczarek 1 ½ szklanki ugotowanego ryżu pęczek posiekanej zielonej pietruszki 5 jajek 3 szklanki kefiru sól, pieprz do smaku 4ząbki czosnku 2 łyżki oliwy ½ szklanki żółtego ostrego sera tłuszcz i tarta bułka do formy Sposób przyrządzenia: Pieczarki obrać, pokroić plasterki i obsmażyć na tłuszczu, do odparowania soku. Dodać sól, pieprz do…
Zapiekanki
Zapiekanka Francuska z parówkami
by Ewa Maciążek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków ½ kg parówek 3 cebule pęczek zielonej natki pietruszki 2 jajka 3 szklanki śmietany 3 szklanki kefiru szklanka żółtego ostrego sera sól, pieprz do smaku 3 łyżki masła i tarta bułka do foremki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry, włożyć do posolonego wrzątku i obgotować 5 minut, odcedzić…
Zapiekanki
Zapiekanka z kiszoną kapustą
by Bartek Walczewski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty ½ kg grubych parówek drobiowych 1 szklanka ryżu 3 szklanki śmietany 3 cebule 2 łyżki oliwy sól, pieprz, mielona papryka, kminek Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne nasmarować grubo tłuszczem. Kapustę podgotować w niewielkiej ilości wody przez 20 minut. Ryż ugotować na sypko, odcedzić na sicie. Cebulę obrać, pokroić w krążki ,…
Zapiekanki
Zapiekanka z dyni i sera
by Marta Perzyna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dyni 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka masła 3 kromki pszennego chleba 2 łyżki sera parmezanu 30 dkg sera Gouda szczypta utartej gałki muszkatołowej szczypta świeżo zmielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: Dynię obrać, usunąć miąższ i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć dynię. Śmietanę wymieszać z parmezanem, szczyptą…