Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka Francuska z parówkami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ kg parówek
  • 3 cebule
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 3 szklanki śmietany
  • 3 szklanki kefiru
  • szklanka żółtego ostrego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła i tarta bułka do foremki

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry, włożyć do posolonego wrzątku i obgotować 5 minut, odcedzić na sicie. Kiełbasę obrać ze skórki, cebulę obrać i pokroić w plasterki. Włożyć na mocno rozgrzany tłuszcz i podsmażyć. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką, ułożyć połowę ziemniaków, posypać solą i pieprzem do smaku. Przykryć warstwą kiełbasy z cebulą i resztą ziemniaków. Zalać śmietaną wymieszaną z kefirem, jajkami, i przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 220 stopni C i zapiec około 30 minut. Podawać z sezonową surówką.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *