Składniki: 1 l kurek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 puszki kukurydzy konserwowanej 1,5 szklanki mleka 2 łyżki mąki 3 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurki oczyścić, dokładnie wypłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać kurki i odsączoną z zalewy kukurydzę, przyprawić, smażyć 5 minut mieszając,…
Tag: zapieczone
Listy
Kurczak zapiekany z ryżem i marchewką
by Czesława Koper • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg mięsa z gotowanego lub pieczonego kurczaka 1 szklanka ryżu 1 ugotowana średnia marchewka 1 jajko 1 łyżka tartego żółtego sera 1 łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz Sposób przyrządzania: Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, wypłukać. Mięso pokroić w plastry, podobnie pokroić marchewkę. Ryż, kurczaka, marchewkę, jajko, koperek i przyprawy wymieszać.…
Listy
Zapiekanka marchewkowa
by Alina Klimek • • 0 Comments
Składniki: 2 duże marchewki ½ małych grzanek z bułki ½ szklanka wody 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka oleju sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, umyć, ugotować, zetrzeć na tarce. Tak przygotowaną marchewkę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Grzanki zalać wrzącą wodą, dodać olej, kaszę mannę wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, rozłożyć…
Listy
Zapiekanka z ziemniaków i gotowanego mięsa
by Dominika Parys • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg ziemniaków 20 dkg gotowanego mięsa 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 łyżka gęstej śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, schłodzić. Ugotowane ziemniaki obrać, zmielić w maszynce do mięsa. Mięso również zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Cebulę wymieszać z mielonym…
Listy
Kasza gryczana zapiekana z twarogiem
by Anna Kielich • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg kaszy gryczanej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 40 dkg twarogu1/2 kostki masła 2 jajka 4 łyżki cukru skórka otarta z cytryny do smaku cynamon do smaku sól Sposób przyrządzenia: Kaszę gryczaną wyprażyć na patelni uważając aby się nie przypaliła. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać kaszę, sól, 1 łyżkę masła, a gdy…