Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapieczone

Botwinka zapiekana z jajkami i serem

Składniki: ½ pęczka botwinki 1 łyżeczka oliwy ½ pokrojonej w kostkę cebuli 2,5 szklanki tartego sera 4 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Botwinkę dokładnie wypłukać, osuszyć, posiekać wraz z łodygami. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć mieszając aż stanie się szklista, dodać posiekaną botwinkę, smażyć mieszając aż kawałki łodyg botwinki będą…

Ziemniaczano-paprykowy przysmak z czosnkową nutą Iwony

Składniki: 1 kg ziemniaków 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 por / biała część/ 25 dkg czosnkowej kiełbasy 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać , pokroić w cząstki. Papryki umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić…

Ziemniaki w kołderce z szynki Iwony

Składniki: 1 kg ziemniaków 25 dkg szynki 30 dkg twarogu ½ szklanki gęstej  śmietany sok z cytryny sól, pieprz do smaku olej pęczek trybuli sałata lodowa Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach około 25 minut, odcedzić, obrać. Szynkę pokroić w 4 cm paski. Każdy ziemniak owinąć paskiem szynki, spiąć wykałaczką. Przygotowane ziemniaki przełożyć do…

Ziemniaki faszerowane mielonym mięsem

Składniki: 6 dużych okrągłych ziemniaków 6 dkg masła 25 dkg mielonego mięsa drobiowego 3 cebule sól, pieprz do smaku posiekana zielona natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, czubkiem noża naciąć głęboko i wydrążyć łyżeczką otwór do farszu. Obraną i posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodać do mielonego mięsa, wymieszać doprawić do smaku solą i…