Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki w kołderce z szynki Iwony

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dkg szynki
  • 30 dkg twarogu
  • ½ szklanki gęstej  śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  • pęczek trybuli
  • sałata lodowa

    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach około 25 minut, odcedzić, obrać. Szynkę pokroić w 4 cm paski. Każdy ziemniak owinąć paskiem szynki, spiąć wykałaczką. Przygotowane ziemniaki przełożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Twaróg zmiksować ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem, dodać posiekaną trybulę, delikatnie wymieszać. Ziemniaki podawać na liściach sałaty, polane twarogowym dipem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *