Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 25 dkg szynki
- 30 dkg twarogu
- ½ szklanki gęstej śmietany
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- olej
- pęczek trybuli
- sałata lodowa
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach około 25 minut, odcedzić, obrać. Szynkę pokroić w 4 cm paski. Każdy ziemniak owinąć paskiem szynki, spiąć wykałaczką. Przygotowane ziemniaki przełożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Twaróg zmiksować ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem, dodać posiekaną trybulę, delikatnie wymieszać. Ziemniaki podawać na liściach sałaty, polane twarogowym dipem.