Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 por / biała część/
- 25 dkg czosnkowej kiełbasy
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać , pokroić w cząstki. Papryki umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać, pokroić w kosteczkę, kiełbasę czosnkową obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Na mocno rozgrzanym tłuszczu smażyć pokrojone w plastry ziemniaki, około 20 minut, osączyć z tłuszczu. Na patelnię wrzucić por pokrojony w plastry, kawałki papryki i czosnkową kiełbasę, smaży około 5-10 minut, dodać natkę pietruszki i 3-4 łyżki wody, wymieszać, dodać usmażone ziemniaki, podgrzać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zaraz po przyrządzeniu.