Składniki: 50 dkg solonych filetów ze śledzi ½ łyżeczki nasion gorczycy ½ łyżeczki ziaren pieprzu 8 dkg brązowego cukru 1 szklanka octu winnego 1 posiekana cebula szalotka 4 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy filet podzielić…
Tag: zakąski
Listy
Śledzie marynowane w maślance Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z solonych śledzi 1 łyżka posiekanego kopru kilka rozgniecionych nasion kolendry 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu ½ szklanki maślanki ½ szklanki wody sól, biały mielony pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Maślankę…
Listy
Rolmopsy że śledzi z papryką i koncentratem pomidorowym Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg solonych filetów ze śledzi 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kiszony ogórek 1 marynowana papryka 1/3 szklanki octu 2/3 szklanki wody cukier i sól do smaku liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty do smaku Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć…
Listy
Śledzie w śmietanie z jabłkami i orzechami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg solonych filetów ze śledzi 1 cebula 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej 2 łyżki octu jabłkowego cukier do smaku biały, mielony pieprz do smaku 2 kwaśne jabłka 1 szklanka lekko podprażonych orzechów nerkowca Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na…
Listy
Śledzie w koperkowej marynacie Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 6 filetów z solonych śledzi 3 łyżki octu spirytusowego 9 łyżek wody mineralnej sól i cukier do smaku 3 ziarna ziela angielskiego 1 jagoda jałowca ½ czerwonej cebuli 2 łyżki świeżo posiekanego kopru Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym…