Składniki: 1 bagietka 25 dkg usmażonych na maśle odwłoków dużych krewetek 1 łyżka majonezu ½ szklanki sosu remoluade liście sałaty masłowej lub lodowej Sposób przyrządzenia: Bagietkę przekroić w poprzek na dwie połówki, następnie każdą z połówek przekroić wzdłuż na dwie części. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni C i opiec w nim bagietkę przez 5…
Tag: zakąski
Przekąski
Naleśniki z żółtym serem
by Żaneta • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. mąki 0,5 l mleka 5 żółtek ¾ łyżeczki soli 300 g startego żółtego sera 6 łyżek masła Sposób wykonania: Do mleka wbić żółtka, dodać mąkę, starty ser oraz sól. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanym maśle. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Żaneta
Przekąski
Pasta z szynki z jajem
by Martyna • • 0 Comments
Składniki: 150 g szynki łyżka musztardy jajko łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Jajko ugotować na twardo. W między czasie szynkę zemleć w maszynce. Następnie ugotowane i obrane jajko również zemleć i dodać do szynki. Dodać jeszcze musztardę oraz masło. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs…
Przekąski
Pudding z maku z migdałami
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szkl. maku 1 ¼ szkl. cukru 10 jajek 10-12 gorzkich migdałów ½ łyżki masła 2 łyżki tartej bułki Sposób wykonania: Mak sparzyć wrzątkiem po czym dodać do niego zmielone migdały oraz cukier. Całość dokładnie ucierać w trackie stopniowo dodając po 1 żółtku. Następnie białka ubić na sztywną pianę i dodać do maku.…
Przekąski
Kanapki z kawiorem z łososia
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: 200 g kawioru z łososia 20 g masła 300 g bułki natka pietruszki Sposób wykonania: Bułkę pokroić na kanapki. Następnie na środku każdej z nich ułożyć górkę kawioru. Obok kawioru położyć masła oraz natkę pietruszki. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Karolina