Składniki: 4 kromki pszennego chleba tostowego 1 obrany i pokrojony w plasterki banan ½ szklanki mleka cynamon i wanilia do smaku maliny, jeżyny itp. owoce syrop owocowy Sposób przyrządzenia: Mleko zmiksować z jajkami, wanilią i cynamonem. Dwie kromki chleba obłożyć plastrami banana, przykryć pozostałymi kromkami i ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na kromki wylać…
Tag: zakąski
Przekąski
Kanapki z pastą grzybową
by Sandra • • 0 Comments
Składniki: 400 g świeżych grzybów 200 g masła 2 cytryny sól pieprz 300 g białego chleba Sposób wykonania: Oczyszczone grzyby zalać osolonym wrzątkiem i ugotować. Następnie grzyby odcedzić i zemleć w maszynce po czym doprawić je do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i posmarować kromki chleba.
Przekąski
Kanapki z pastą fasolową z grzybami
by Bożena • • 0 Comments
Składniki: 300 g gotowanych grzybów 250 g gotowanej fasoli 1 jajko 1 szkl. majonezu 300 g białego chleba Sposób wykonania: Grzyby razem z fasolą zemleć w maszynce. Następnie jajko ugotować na twardo po czym je posiekać i dodać do fasolowo-grzybowej masy. Całość dokładnie wymieszać dodając posiekane jajko. Powstałą pastą posmarować kromki chleba.
Przekąski
Galaretka z melona
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 400-500 g melona 1 szkl. wody 1 szkl. półsłodkiego białego wina 1 1/3 szkl. cukru czubata łyżka żelatyny Sposób wykonania: Melona obrać ze skórki po czym usunąć pestki i zetrzeć melona na tarce. Wlać do niego szklankę białego winą i doprowadzić do zagotowania. Następnie całość przecedzić przez serwetkę, wówczas dodać cukier oraz wodę i…
Przekąski
Zapiekane naleśniki z jabłkami
by Kornelia • • 0 Comments
Ciasto: 2 szkl. mąki 3 szkl. mleka 2 jajka Nadzienie: 1 kg jabłek ½ szkl. cukru 4/5 szkl. masła ½ łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Składniki na ciasto dokładnie wymieszać ze sobą po czym smażyć naleśniki. W między czasie obrać jabłka i pokroić. Następnie układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem naleśniki na przemian z jabłkami. Każdą…