Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zakąski

Pasta drożdżowa

Składniki: 1 cebula 40 g smalcu 3 jajka 200 g drożdży natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cebule obrać, posiekać po czym podsmażyć na rozgrzanym smalcu a następnie dodać pokruszone drożdże, zarumienić. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać roztrzepane jaja. Mieszać do momentu aż jaja się zetną wówczas posypać posiekaną natką pietruszki.  

Galretka z kwaśnego mleka z truskawkami

Składniki: 500 ml kwaśnego mleka 300 g truskawek 20 g żelatyny 120 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Sposób wykonania: Do mleka dodać cukier waniliowy oraz cukier puder, roztrzepać po czym dodać żelatynę namoczoną i zagotowaną w 100ml wody. Następnie oczyszczone  truskawki rozłożyć w pucharkach i zalać je mlekiem, odstawić do zastygnięcia.

Kanapki z jajkiem

Składniki: 80 g masła 3 jajka sól 300 g bułki tartej natka pietruszki Sposób wykonania: Jajka  ugotować na twardo po czym je obrać i przetrzeć przez sito ( oddzielnie białka i żółtka). Następnie masło lekko osolić i posmarować nim kromki bułki. Ułożyć na jednej połówce białka  a n drugiej żółtka a pośrodku posiekaną natkę pietruszki.

Grzanki z morelami

Składniki: 12 sucharków 2 łyżki masła 6 moreli ½ szkl. cukru 1 kieliszek rumu Sposób wykonania: Sucharki posmarować masłem po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i podrumienić. W między czasie z moreli usunąć pestki, wówczas wsypać do nich cukier oraz rum wymieszany z niewielką ilością wody. Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Powstałym morelowym puree…

Kanapki ze śledziem i majonezem

Składniki: 250 g śledzia sałata 5 łyżek majonezu 300 g białego wina koperek Sposób wykonania: Śledzie ugotować po czym odstawić do ostygnięcia. W między czasie na kromkach położyć liście sałaty a na nich ułożyć śledzie. Przed podaniem posmarować śledzie jeszcze majonezem i udekorować koperkiem.