Składniki: 1 cebula 40 g smalcu 3 jajka 200 g drożdży natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Cebule obrać, posiekać po czym podsmażyć na rozgrzanym smalcu a następnie dodać pokruszone drożdże, zarumienić. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać roztrzepane jaja. Mieszać do momentu aż jaja się zetną wówczas posypać posiekaną natką pietruszki.
Tag: zakąski
Przekąski
Galretka z kwaśnego mleka z truskawkami
by Donata • • 0 Comments
Składniki: 500 ml kwaśnego mleka 300 g truskawek 20 g żelatyny 120 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Sposób wykonania: Do mleka dodać cukier waniliowy oraz cukier puder, roztrzepać po czym dodać żelatynę namoczoną i zagotowaną w 100ml wody. Następnie oczyszczone truskawki rozłożyć w pucharkach i zalać je mlekiem, odstawić do zastygnięcia.
Przekąski
Kanapki z jajkiem
by Martyna • • 0 Comments
Składniki: 80 g masła 3 jajka sól 300 g bułki tartej natka pietruszki Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je obrać i przetrzeć przez sito ( oddzielnie białka i żółtka). Następnie masło lekko osolić i posmarować nim kromki bułki. Ułożyć na jednej połówce białka a n drugiej żółtka a pośrodku posiekaną natkę pietruszki.
Przekąski
Grzanki z morelami
by Mateusz • • 0 Comments
Składniki: 12 sucharków 2 łyżki masła 6 moreli ½ szkl. cukru 1 kieliszek rumu Sposób wykonania: Sucharki posmarować masłem po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i podrumienić. W między czasie z moreli usunąć pestki, wówczas wsypać do nich cukier oraz rum wymieszany z niewielką ilością wody. Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Powstałym morelowym puree…
Przekąski
Kanapki ze śledziem i majonezem
by Kinga • • 0 Comments
Składniki: 250 g śledzia sałata 5 łyżek majonezu 300 g białego wina koperek Sposób wykonania: Śledzie ugotować po czym odstawić do ostygnięcia. W między czasie na kromkach położyć liście sałaty a na nich ułożyć śledzie. Przed podaniem posmarować śledzie jeszcze majonezem i udekorować koperkiem.