Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z ziołami

Dip ogórkowo-jogurtowy

Składniki: 1 duży ogórek 1 duży jogurt naturalny 1 garść świeżych ziół 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz Sposób wykonania: Ogórek zetrzeć na tarce o małych oczkach po czym go oprószyć solą i dodać do jogurtu. Następnie obrany czosnek rozgnieść i również dodać do jogurtu razem z posiekanymi ziołami. Całość dokładnie wymieszać i…

Cebula z ziołami w winie

Składniki: • 1 kg cebuli • łyżeczka mielonej kolendry • ½ łyżeczki świeżego posiekanego imbiru • łyżka posiekanego zielonego tymianku • szczypta szafranu • łyżka wrzątku • 2 łyżki miodu • 3 łyżki oliwy • 2 łyżki octu winnego • 3 łyżki białego wytrawnego wina • sól • pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić…

Mielone kotlety z ziołami

Składniki:
• 600 g mielonego mięsa wieprzowo-cielęcego
• 1 mała cebula
• łyżka masła
• kajzerka
• ćwierć szkl. białego wytrawnego wina
• łyżeczka ostrej musztardy
• 3 surowe jajka
• 4 łyżki posiekanych listków lubczyku
• 1 łyżka posiekanych listków majeranku
• 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
• sól
• pierz
• mąka
• olej

Polędwiczki wieprzowe w ziołach

Składniki: • 75 dag polędwiczek wieprzowych • 20 dag ziołowego tłustego serka • 2 ząbki czosnku • 1 pęczek świeżych mieszanych ziół • 200 ml rosołu • szczypta startej gałki muszkatołowej • sok z cytryny • olej • sól • pieprz Sposób przygotowania: Polędwiczki obrumienić na rozgrzanej patelni po czym oprószyć solą, pieprzem oraz gałką,…

Kapusta kiszona z dynią

Składniki: 4 główki kapusty 1 mała dynia ulubione zioła i przyprawy do smaku 2,5 dkg soli na 1 kg zakwaszanych warzyw Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć skórę i nasiona. Miąższ posypać cukrem, odstawić do momentu wydzielenia się soku. Kapustę cienko poszatkować, dodać zioła, przyprawy, sól, sok z dyni, wymieszać. Dynię pokroić w…