Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z ziołami

Ocet z ziołami o aromacie goździka Iwony

Składniki: ½ szklanki posiekanych świeżych  ziół /mięta, estragon, lubczyk, majeranek / ½ szklanki posiekanego szczypiorku 1 listek laurowy 5-6  szt  goździków 1 litr octu winnego Sposób przyrządzenia: W wyparzonym słoiku umieścić wszystkie składniki, zalać octem winnym i odstawić na 7-8 dni w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie przefiltrować i przelać do wyparzonych butelek.…

Ocet z cebulką Iwony

Składniki: 1 średnia cebula 1 litr octu winnego 2 małe listki laurowe Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, drobniutko posiekać, przełożyć do wyparzonego słoiczka i zalać octem winnym, dodać listki laurowe. Zamknąć szczelnie, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 4-5 dni. Po tym czasie przecedzić i przelać do wyparzonych małych butelek 0,25  litra. Odstawić w ciemne…

Oliwa z dodatkiem orzechów włoskich Iwony

Składniki: około 15 -17 zielonych  orzechów włoskich/ zebranych w lipcu/ ½ szklanki ziaren sezamowych ½ litra oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Orzech y umyć, osuszyć i grubo pokroić. Ziarna sezamowe rozgnieść w moździerzu. Wszystko przełożyć  do wyparzonego słoika i zalać oliwą z oliwek. Odstawić na około 1 miesiąc, w suche, chłodne i ciemne miejsce. Po…

Oliwa z szałwią Iwony

Składniki: 1 duży pęczek  świeżej szałwii ½ litra oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Listki szałwii przebrać. Dokładnie wypłukać i osuszyć na papierowym ręczniku, odstawić na 3 dni, żeby lekko podeschły. Listki przełożyć  do umytego i wyparzonego słoika, zalać oliwą z oliwek, zamknąć i energicznie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Przecedzić, przelać  do…