Składniki:
- ½ szklanki ziół / bazylia, rozmaryn, natka pietruszki, tymianek, oregano/
- 6-7 ząbków czosnku
- 3 pikantne papryczki
- 1 ½ łyżeczki pieprzu w ziarenkach
- ½ litra oliwy z oliwek
Składniki: 4 gałązki rozmarynu 7 gałązek świeżego tymianku 3 gałązki szałwii 3 gałązki lawendy 2 zmiażdżone ząbki czosnku ½ litra oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Czyste zioła osuszyć na papierowym ręczniku i razem z obranym czosnkiem włożyć do słoika i zalać oliwą z oliwek, szczelnie zamknąć i dobrze wymieszać. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne…
Składniki: 6 łyżek oleju lub oliwy łyżeczka musztardy 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny pół strączka ostrej papryczki 2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek, trybula, estragon ) sól pieprz Sposób wykonania: Olej wymieszać z octem oraz musztardą. Następnie dodać posiekane zioła. Doprawić do smaku papryczką, solą oraz pieprzem.
Składniki: 800 g karkówki 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki tymianku sól pieprz Sposób wykonania: Mięso natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem oraz rozgniecionym czosnkiem. Następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 1 godzinę. W trakcie pieczenia polewać sosom powstałym podczas pieczenia.
Składniki: 6 jajek 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy ½ pęczka koperku ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Następnie żółtka utrzeć razem z musztardą i majonezem po czym dodać posiekany szczypiorek, natkę pietruszki ora koperek. Doprawić…