Składniki:
- 100 ml majonezu
- 150 ml śmietany kremówki
- sok z ½ cytryny
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ pęczka koperku
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier
Składniki: 2 szkl. świeżych liści bazylii ½ szkl. posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli ¼ szkl. oliwy z oliwek Sposób wykonania: Posiekany czosnek utrzeć z solą wówczas dodać do niego oliwę z oliwek, posiekaną bazylię oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.
Składniki: 1 pęczek zielonej cebulki ½ pęczka koperku ½ pęczka bazylii 1 pęczek natki pietruszki ½ szkl jogurtu ½ szkl śmietany 2 łyżka chrzanu pieprz Sposób wykonania: Śmietanę wymieszać z chrzanem oraz jogurtem. Następnie wszystkie zioła drobno posiekać i doda do sosu. Całość jeszcze raz wymiesza i doprawić do smaku pieprzem.
Składniki: 2 ząbki czosnku 20 ml jogurtu naturalnego oregano tymianek bazylia Sposób wykonania: Czosnek posiekać po czym wymieszać z jogurtem. Następnie dodać zioła, ilość według uznania i jeszcze raz wymieszać.
Składniki: 2 bakłażany ½ szklanki tartej bułki ½ łyżeczki mieszanki suszonych, ulubionych ziół 3 jajka 1/3 szklanki oliwy 15 dkg tartego żółtego sera sól, papryka, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażan oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Każdy plaster posolić i odłożyć na 30 minut na cito aby ociekł wytwarzający się sok. Jajka zmiksować. Osuszone ręcznikiem papierowym…