Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z ziemniaków

Kartoflanka berlińska

Składniki: 1/2 kg. ziemniaków 20 dag. wędzonego boczku ze skórą 3 cebule łyżka majeranku marchewka kawałek selera por 5 szklanek bulionu łyżka oleju sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Pokrojone w kostkę cebule zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki chwilę smażyć i przełożyć do garnka. Dodać skórę z boczku i pozostałe umyte i pokrojone…

Rogaliki z ziemniaków

Składniki: mąka 20 dkg ziemniaki gotowane zmielone 10 dkg masło 10 dkg – może też być margaryna cukier 10 dkg jajko 1 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier puder do posypania Sposób wykonania: Do ziemniaków dodajemy mąkę, cukier, masło, jajko, proszek. Siekamy nożem i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość  ½ cm. Wycinamy trójkąty i…

Pączki z ziemniaków

Składniki: 1/2 kg. ugotowanych ziemniaków 1/2 kostki margaryny 15 dag. drożdży mała śmietana 4 jajka pół szklanki cukru 1 kg. maki 1i1/2 łyżki spirytusu marmolada olej do smażenia Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Masę ziemniaczaną połączyć z jajkami, śmietaną, cukrem, mąką i spirytusem. Ciasto wyrobić ma odchodzić od ręki i miski. Ciasto…

Ziemniaki faszerowane parmezanem

Składniki: 10 ziemniaków sól Farsz: 3 łyżki masła 10 łyżek startego parmezanu Sposób wykonania:  Ziemniaki zalać osoloną wodą i ugotować na półmiękko. Następnie ziemniaki odcedzić i ściąć z nich czubki po czym wydrążyć. Do wydrążonego miąższu z ziemniaków dodać masło oraz parmezan, dokładnie wymieszać i napełnić wydrążone ziemniaki. Przykryć odciętymi wierzchami i przełożyć o naczynia…