Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z ziemniaków

Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i selerem naciowym

Składniki: 70 dkg ziemniaków 8 gałązek selera naciowego ½ opakowania mrożonego szpinaku pęczek zielonej pietruszki 1 duża cebula szklanka śmietany 18% sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Gałązki selera naciowego i pietruszkę umyć osączyć. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Zagotować litr wody, osolić, włożyć cebulę i posiekane liście selera i pietruszki, zagotować, ostudzić i…

Zupa Pauliny ziemniaczana z grzybkiem

Składniki: ½ kg ziemniaków ½ kg mieszanki warzywnej/marchewka, pietruszka, por, seler/ 1 cebula 4 suszone grzybki / kapelusze/ ½ łyżki masła 1 szklanka śmietany sól, pieprz do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki, wsypać do garnka, dodać masło i podgrzewać kilka minut, zalać 1 litrem wody i…

Ziemniaczane pyszności

Składniki: 1 ½  kg ugotowanych ziemniaków 10 łyżek mąki 2 jajka sól, pieprz do smaku przyprawa do ziemniaków pęczek natki zielonej pietruszki olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajka, sól, pieprz, przyprawę do ziemniaków doprawić do smaku. Do masy dodawać stopniowo mąkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta wyrobić…

Ziemniaki w warzywach

Składniki: 1 kg ziemniaków 3 marchewki 1 brokuł 25 dkg wędzonego boczku 2 średnie cebule szczypiorek 2 łyżki oleju 1 szklanka śmietany sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Marchewkę umyć,  obrać, ugotować przez 10 minut, dodać różyczki brokułu. Warzywa wyjąć, osączyć. W garnku rozgrzać olej…