Składniki:
- ½ kg porów
- 70 dkg ziemniaków
- olej
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
Składniki: 70 dkg ziemniaków 8 gałązek selera naciowego ½ opakowania mrożonego szpinaku pęczek zielonej pietruszki 1 duża cebula szklanka śmietany 18% sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Gałązki selera naciowego i pietruszkę umyć osączyć. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Zagotować litr wody, osolić, włożyć cebulę i posiekane liście selera i pietruszki, zagotować, ostudzić i…
Składniki: ½ kg ziemniaków ½ kg mieszanki warzywnej/marchewka, pietruszka, por, seler/ 1 cebula 4 suszone grzybki / kapelusze/ ½ łyżki masła 1 szklanka śmietany sól, pieprz do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki, wsypać do garnka, dodać masło i podgrzewać kilka minut, zalać 1 litrem wody i…
Składniki: 1 ½ kg ziemniaków 3-4 średnie cebule 1 ½ szklanki bulionu grzybowego 1 szklanka posiekanej zieleniny/ natka pietruszki, koperek, szczypiorek, tymianek, szałwia, mięta, bazylia/ 2-3ząbki czosnku 4 łyżki masła sól, pieprz do smaku szczypta mielonej papryki olej ½ szklanki startego sera / parmezan lub oscypek/ Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać pokroić w plastry.…
Składniki: 3 szkl. ugotowanych i rozgniecionych zmieników 1 szkl. posiekanych orzechów ½ kostki roztopionego masła ½ szkl. cukru pudru 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej łyżka soku z cytryny ½ szkl. białek szczypta soli Sposób wykonania: Ziemniaki razem z masłem, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i skórką pomarańczową zmiksować po czym dodać orzechy oraz białka ubite…