Składniki:
- 1 ½ kg ziemniaków
- 3-4 średnie cebule
- 1 ½ szklanki bulionu grzybowego
- 1 szklanka posiekanej zieleniny/ natka pietruszki, koperek, szczypiorek, tymianek, szałwia, mięta, bazylia/
- 2-3ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- szczypta mielonej papryki
- olej
- ½ szklanki startego sera / parmezan lub oscypek/
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki i cebulę wymieszać z zieleniną, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natrzeć czosnkiem i natłuścić, przełożyć ziemniaki, zalać bulionem grzybowym i posypać wiórkami masła. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C około 50 minut. Przed końcem pieczenia posypać starym serem. Podawać z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty.