Składniki:
- 1 ½ kg ziemniaków
- 30 dkg suszonych bez pestek śliwek
- 3 cebule
- 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- ½ szklanki ziół prowansalskich
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Śliwki umyć, namoczyć w ciepłym bulionie warzywnym. Cebule obrać i drobniutko posiekać. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać cebulę i odciśnięte śliwki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać bulionem w którym moczyły się śliwki. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, połączyć z zieleniną i dodać do ziemniaków. Dusić do miękkości pod przykryciem. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do sojowych kotletów.