Składniki:
- 1 ½ kg ziemniaków
- 5 jajek
- 4 duże cebule
- 1 ½ szklanki bulionu grzybowego
- 3-4 łyżki oliwy oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka posiekanej zieleniny/szczypiorek, natka pietruszki, kolendra, tymianek, koperek/
- sól, pieprz do smaku
- słodka mielona papryka
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić na drobniutko i zeszklić na oliwie. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na plastry i oprószyć przyprawami, dodać do cebuli i zalać bulionem grzybowym, tak by ziemniaki były ledwo przykryte. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, posypać ziemniaki. Jajka umyć, wbić do miseczki i ubić jak na omlet, dodać szczyptę przypraw i zalewę z ziemniaków, zalać ziemniaki, dusić kilka minut dopóki jajka się nie zetną. Podawać z ulubioną sezonową surówką.