Składniki:
- 2 duże kalafiory
- 2 średniej wielkości cebule
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 jajka
- ½ szklanki posiekanej zieleniny/natka pietruszki, koperek/
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i gotować około 5 minut w osolonej wodzie, nie rozgotować. Odcedzić i osączyć na sicie. Cebulę obrać drobniutko posiekać i zeszklić na oliwie na złocisty kolor. Różyczki kalafiora ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ,posypać posiekaną zieleniną i uduszoną cebulką. Jajka umyć wybić do naczynia i ubić z solą i pieprzem, polać kalafior. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni C na około 15 minut. Podawać do białego pieczywa lub frytek.