Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinia w wersji wegetariańskiej

Składniki:

  • 4 duże cukinie
  • 1/4szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 szklanka posiekanej zieleniny /natka pietruszki i bazylia/
  • sól, cukier, pieprz  do smaku
  • przyprawa curry

     

    Sposób przyrządzenia:
    Cukinie umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Skropić oliwą i upiec w piekarniku. Czosnek przecisnąć przez praskę, orzechy zmielić w maszynce, seler naciowy i zieleninę drobniutko posiekać. Dodać  przyprawy do smaku, resztę oliwy i ocet balsamiczny, wszystko dokładnie wymieszać  i zmiksować. Przed podaniem polewać obficie wytworzonym się sosem. Można podawać bezpośrednio po przyrządzeniu lub na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *