Składniki:
- 4 duże cukinie
- 1/4szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3 łodygi selera naciowego
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 szklanka posiekanej zieleniny /natka pietruszki i bazylia/
- sól, cukier, pieprz do smaku
- przyprawa curry
Sposób przyrządzenia:
Cukinie umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Skropić oliwą i upiec w piekarniku. Czosnek przecisnąć przez praskę, orzechy zmielić w maszynce, seler naciowy i zieleninę drobniutko posiekać. Dodać przyprawy do smaku, resztę oliwy i ocet balsamiczny, wszystko dokładnie wymieszać i zmiksować. Przed podaniem polewać obficie wytworzonym się sosem. Można podawać bezpośrednio po przyrządzeniu lub na zimno.