Składniki:
- 70 dkg ziemniaków
- 8 gałązek selera naciowego
- ½ opakowania mrożonego szpinaku
- pęczek zielonej pietruszki
- 1 duża cebula
- szklanka śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Gałązki selera naciowego i pietruszkę umyć osączyć. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Zagotować litr wody, osolić, włożyć cebulę i posiekane liście selera i pietruszki, zagotować, ostudzić i zmiksować. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w słupki, włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować do miękkości, połączyć z przecierem warzywnym, podgrzać, dodać śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzu posypać każdą porcję zieloną posiekaną pietruszką.