Składniki: 75 dkg obranej, pokrojonej w kostkę brukwi 60 dkg obranej i pokrojonej w kostkę rzepy 1 kg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków 4 łyżki masła ½ szklanki śmietany kremówki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brukiew, rzepę i ziemniaki umyć. Brukiew zalać w dużym rondlu wodą, posolić, gotować 15 minut. Dodać ziemniaki i rzepę gotować razem…
Tag: z ziemniaków
Listy
Ziemniaczane placki zapiekane z żółtym serem Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg ziemniaków 3 jajka 1 duża cebula sok z cytryny 3-4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku szczypta cukru 3 średnie jabłka sałata radicchio 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego ½ szklanki orzechów włoskich 25 dkg żółtego sera gouda olej Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, lekko…
Listy
Ziemniaczano-paprykowy przysmak z czosnkową nutą Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 por / biała część/ 25 dkg czosnkowej kiełbasy 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać , pokroić w cząstki. Papryki umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić…
Listy
Ziemniaki w kołderce z szynki Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 25 dkg szynki 30 dkg twarogu ½ szklanki gęstej śmietany sok z cytryny sól, pieprz do smaku olej pęczek trybuli sałata lodowa Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach około 25 minut, odcedzić, obrać. Szynkę pokroić w 4 cm paski. Każdy ziemniak owinąć paskiem szynki, spiąć wykałaczką. Przygotowane ziemniaki przełożyć do…
Listy
Placki ziemniaczane Uli
by Urszula Krysińska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki mąki 2 cebule 2 jaja świeżo zmielony pieprz sól olej Sposób wykonania: Obrane ziemianki zetrzeć na tarce. Następnie posiekać cebule i dodać ją razem z mąką do ziemniaków. Wbić jeszcze jajka i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z powstałego ciasta smażyć placki na rozgrzanym oleju.