Składniki: 2 zielone papryki 2 czerwone papryki ½ kg małych czerwonych ziemniaków 1 cebula ¼ szkl oliwy z oliwek sól gruboziarnista pieprz Sposób wykonania: Umytą paprykę pokroić w paski, a obrane ziemniaki w kostkę. Następnie obrać cebulę i pokroić ją w półplasterki. Wszystkie składniki wrzucić do naczynia żaroodpornego i polać je oliwą z oliwek. Całość…
Tag: z ziemniakami
Listy
Łosoś z ziemniakami w ziołach
by Urszula Tomczyk • • 0 Comments
Składniki: ½ kg łososia 2 cytryny 4 listki laurowe ½ kg ziemniaków 2 marchewki ¼ kapusty włoskiej ½ łyżeczki ziół prowansalskich 5 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Obrane marchewki pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie. W miedzy czasie ziemniaki ugotować w mundurkach a kapustę sparzyć wrzątkiem i…
Listy
Potrawka z kapusty, ziemniaków i kalarepki
by Żaneta Kuczyńska • • 0 Comments
Składniki: ½ główki kapusty ½ kg ziemniaków 1 kalarepka 1 cebula 1 szkl zielonego groszku garść zielonej fasoli kawałek kalafiora 1 marchewka 10 dag masła sól Sposób wykonania: Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać ze skórki. Następnie kalarepkę pokroić w kostkę, fasolkę na ukos, ziemniaki w plasterki, marchew zetrzeć na tarce, kapustę poszatkować a cebulę…
Listy
Pieczone kulki ziemniaczane
by Anna Mazurek • • 0 Comments
Składniki: 5 ziemniaków ½ szkl bułki tartej 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 1 jajko 10 dag wędzonki sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i zemleć. Następnie na rozgrzanym maśle zarumienić bułkę tartą, wówczas zdjąć patelnie z ognia dodać do bułki śmietanę, mąkę, pokrojoną wędzonkę,…
Listy
Knedle ziołowe
by Krystian Kalinowski • • 0 Comments
Składniki: 60 dag ziemniaków 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka listków świeżego majeranku 1 łyżka posiekanego szczypiorku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w mundurkach soląc je pod koniec gotowania. Następnie je odcedzić i lekko ostudzić, wówczas obrać je ze skórki…