Składniki: 1 kg rozbratla 2 ząbki czosnku łyżeczka soli łyżeczka pieprzu ¼ szkl oliwy z oliwek 2 cebule 3 marchewki łodyżka selera naciowego 2/3 szkl bulionu wołowego słoik sosu pomidorowego 2 szkl mini marchewek 4 ziemniaki 2 cebule Sposób wykonania: Mięso naciąć lekko nożem po czym w powstałe otwory włożyć kawałki czosnku. Następnie oprószyć mięso…
Tag: z ziemniakami
Porady i Ciekawostki
Kurczak cytrynowy z ziemniakami
by Inga Wach • • 0 Comments
Składniki: 4 ziemniaki kurczak 2 łyżki stopionego masła 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny ¼ łyżeczki pieprzu łyżeczka soli łyżeczka oregano Sposób wykonania: Nasmarować kurczaka masłem po czym zalać go olejem wymieszanym z sokiem cytryny, solą, pieprzem oraz oregano. Przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego skórką do dołu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200…
Porady i Ciekawostki
Pieczeń z żeliwnego garnka
by Iga Niezgoda • • 0 Comments
Składniki: 2 1/3 kg wołowiny 2 łyżeczki soli 2 łyżki masła ½ szkl sosu barbecue ½ szkl cukru 8 marchewek 6 ziemniaków 2 cebule 20 dag okry Sposób wykonania: Mięso natarte solą obsmażyć w żeliwnym garnku na rozgrzanym maśle. Wówczas zmniejszyć ogień, wlać do mięsa sos barbecue i cydr. Wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego…
Porady i Ciekawostki
Aromatyczna pieczeń wołowa
by Maja Potocka • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki oleju 2 kg wołowiny 300 ml zupy-kremu z pieczarek torebka zupy cebulowej w proszku 1 ¼ szkl wody 6 ziemniaków 6 marchewek 2 łyżki mąki natka pietruszki Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie odlać nadmiar tłuszczu a dodać zupę pieczarkową i zupę cebulową wymieszaną w 1 szklance…
Porady i Ciekawostki
Chowder z ziemniaków i kukurydzy
by Monika Szwarc • • 0 Comments
Składniki: 4 ziemniaki cebula 3 ząbki czosnku czerwona papryka łyżeczka kuminu łyżeczka bazylii łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 20 dag zielonych papryczek chili 300 g kukurydzy 2 szkl mleka Sposób wykonania: Ziemniaki pokroić w kostkę po czym zalać je 2 szklankami wody i gotować je około 20 minut. W między czasie w innym garnku zagotować…