Składniki:
- 1 kg rozbratla
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- ¼ szkl oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 3 marchewki
- łodyżka selera naciowego
- 2/3 szkl bulionu wołowego
- słoik sosu pomidorowego
- 2 szkl mini marchewek
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
Sposób wykonania:
Mięso naciąć lekko nożem po czym w powstałe otwory włożyć kawałki czosnku.
Następnie oprószyć mięso solą oraz pieprzem i obsmażyć go na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Wówczas mięso odstawić na bok a na patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz seler i smażyć około 10 minut.
Po tym czasie wlać bulion oraz sos pomidorowy i doprowadzić całość do wrzenia.
Ponownie włożyć mięso i gotować pod przykryciem do miękkości mięsa około 2 godzin.
Wrzucić jeszcze marchewki, pokrojone na kawałki ziemniaki i ćwiartki cebuli.
Gotować ostanie 30 minut.
Przed podaniem pokroić mięso w plastry i polać je sosem.