Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń z jarzynami na zimę

Składniki:

  • 1 kg rozbratla
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • ¼ szkl oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • łodyżka selera naciowego
  • 2/3 szkl bulionu wołowego
  • słoik sosu pomidorowego
  • 2 szkl mini marchewek
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule

Sposób wykonania:
Mięso naciąć lekko nożem po czym w powstałe otwory włożyć kawałki czosnku.
Następnie oprószyć mięso solą oraz pieprzem i obsmażyć go na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Wówczas mięso odstawić na bok a na patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz seler i smażyć około 10 minut.
Po tym czasie wlać bulion oraz sos pomidorowy i doprowadzić całość do wrzenia.
Ponownie włożyć mięso i gotować pod przykryciem do miękkości mięsa około 2 godzin.
Wrzucić jeszcze marchewki, pokrojone na kawałki ziemniaki i ćwiartki cebuli.
Gotować ostanie 30 minut.
Przed podaniem pokroić mięso w plastry i polać je sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *