Składniki:
- ½ kg łososia
- 2 cytryny
- 4 listki laurowe
- ½ kg ziemniaków
- 2 marchewki
- ¼ kapusty włoskiej
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Obrane marchewki pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie.
W miedzy czasie ziemniaki ugotować w mundurkach a kapustę sparzyć wrzątkiem i poszatkować.
Następnie ugotowane ziemniaki zarumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek po czym posypać ziołami prowansalskimi i dodać marchewkę oraz kapustę.
Całość smażyć przez chwilę.
Natomiast na drugiej patelni na rozgrzanej oliwie przesmażyć cytrynę pokrojoną w plasterki z dodatkiem pokruszonego listka laurowego.
Gdy cytryna będzie gotowa odsunąć ja na bok patelni a włożyć łososia, którego oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć.
Przed podaniem rybę ułożyć na półmisku, wokół niej rozłożyć warzywa oraz duszona cytrynę.