Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone kulki ziemniaczane

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • ½ szkl bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 10 dag wędzonki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić, obrać i zemleć.
Następnie na rozgrzanym maśle zarumienić bułkę tartą, wówczas zdjąć patelnie z ognia dodać do bułki śmietanę, mąkę, pokrojoną wędzonkę, roztrzepane jajko.
Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i przełożyć do masy ziemniaczanej.
Ponownie wymieszać i z powstałej masy formować kulki, które układać na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić je do rozgrzanego  piekarnika i piec około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *