Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczane kluski z powidłami

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • ½ szkl oliwy z oliwek
  • sól

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i zmielić.
Następnie do masy ziemniaczanej dodać mąkę, roztrzepane jajko oraz sól do smaku.
Całość dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy uformować wałek, który pokroić na plastry.
W każdym plastrze zrobić palcem wgłębienie na środku do którego nałożyć powidła śliwkowe.
Uformować całość w kulkę i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *