Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka listków świeżego majeranku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach soląc je pod koniec gotowania.
Następnie je odcedzić i lekko ostudzić, wówczas obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce.
Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, żółtka oraz posiekane zioła.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Powstałe ciasto odstawić na 20 minut.
W miedzy czasie zagotować osoloną wodę.
Natomiast z ziemniaczanej masy formować małe kulki, które gotować we wrzątku około 3 minut.