Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- ½ kg wędzonej ogonówki
- 1 cebula
- kilka listków szałwii
- sól
- pieprz
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach po czym odcisnąć je z powstałego soku.
Następnie ogonówkę pokroić na cienkie słupki, które przesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem posiekanej cebuli.
Przesmażoną ogonówkę i cebulę przełożyć do masy ziemniaczanej. Dodać jeszcze jogurt oraz wbić jajko.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz listkami szałwii.
Powstałą masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 1 godzinę.