Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 1 cebule
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz

Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach i odstawić na kilka minut.
W miedzy czasie na rozgrzanej patelni przesmażyć pokrojony boczek po czym wrzucić do niego cebulę i zeszklić.
Boczek z cebule zdjąć z ognia i gdy trochę ostygną dodać masę ziemniaczaną odciśniętą z powstałego soku.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego  wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *