Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg wędzonego boczku
- 2 jajka
- 1 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- tłuszcz
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach i odstawić na kilka minut.
W miedzy czasie na rozgrzanej patelni przesmażyć pokrojony boczek po czym wrzucić do niego cebulę i zeszklić.
Boczek z cebule zdjąć z ognia i gdy trochę ostygną dodać masę ziemniaczaną odciśniętą z powstałego soku.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.